OverProject 3

Be & fasta med oss i Arken

Bön-och fasteveckor

Under vecka 2-4 i januari 2019, har vi ekumeniska bön-och faste veckor. Vi vill då uppmuntra vår församling att i den utsträckning det är möjligt, kunna vara med i fastan under 21 dagar. Vi kommer starta denna fasta söndagen den 6 januari och sista dagen blir då lördag den 26 januari.
Under dessa veckor har vi valt att följa en fasta som beskrivs i Daniels bok, kapitel 10, vers 3 ”Jag åt inga läckerheter, kött och vin kom inte i min mun…” Detta skulle kunna tolkas som en vegetarisk kost, utan alkohol och sötsaker (efterrätter, fika, fredagsmys osv.) Vi ska inte vara lagiska och självklart finns det ett tolkningsutrymme. Sjukdom och annat i livet kan begränsa vad vi kan äta eller inte, samt hur många dagar du kan vara med i fastan. Se detta som en möjlighet och förmån (inte ett krav) att kunna få vara med och fasta och ropa till Gud för vår församling och vår stad tillsammans med andra syskon i Herren.

Varför ska vi fasta?

I bibeln kan vi se att fasta beskrivs vara en naturlig del i den kristnes liv. I Matt 6:7, står de ”När ni fastar…” och det nämns i samband med bön och givande, som också är en viktig del i våra kristna liv. Till och med Jesus fastade och det beskrivs i Lukas 4. Fasta handlar om att avstå något, vanligtvis mat, men det kan också inkludera att avstå från andra saker som upptar min tid och mitt fokus i vardagen. Vi väljer att avskilja oss och söka Herren i stället.
Det finns olika typer av fasta. Man kan fasta helt från mat och dryck, endast dricka, men inte äta, fasta på enbart juicer och soppa, fasta på enbart vatten och grönsaker, fasta halvdagar, fasta från vissa måltider, fasta från vissa typer av livsmedel osv. Det viktigaste är att vi avstår något för att fokusera på Jesus, bönen och bibelläsningen. Något annat som är viktigt är att vi fastar med rätt motiv. Det kan du läsa mer om i Matt 6:16-18 och i Jes 58.

Genom att fastan och ödmjuka oss inför Gud, kan vi få bönesvar (Daniel 10:12), få kunskap, vishet, andlig insikt i skriften, se och förstå drömmar och syner (Daniel 1:17) och få uppleva helande (Jes 58:8). Fasta beskrivs vid avskiljning för tjänst (Apg 14:23) och fastan var en del i den andliga krigföringen som beskrivs när Jesus är i öknen (Luk 4). I Mark 9:39 kan vi läsa om hur fasta används i befrielsetjänst/utdrivning av ond ande och så vidare.

Boken "Hemligheten med fasta och bön" av Jentezen Franklin finns att köpa för specialpriset 50 kronor i vår Bokhylla, i Informationen på kyrktorget.